mohedatoffel.


Idag ikläder jag mina fossingar lite svensk kvalité; petroliumblå mohedatofflor.Kan ju inte kännas annat än bra.


vadderade burkar med plastband.


I den förträffliga skapelsen Nostalgiboken finns det recept, beskrivningar och tips på massor med skojigt pyssel. Igår på virkkvällen gjorde jag slag i saken och satte ihop en burk med plastband.Det är mycket enkelt och billigt.

Du behöver:

- Plastband i minst två färger. (Finns exempelvis att köpa på Panduro.)
- En konservburk i lämplig storlek.
- Tunn vadd
- Lim
- Tejp
- Eventuellt en bit fönsterlist.

Gör såhär:

Tvätta burken noga och ta bort både botten och lock. Klipp ut en lagom bit vadd och klistra på. Vik in kanterna.
Välj vilket band du vill ha som grund och tejpa fast ena änden på insidan av burken. Linda sedan så att plastbandet täcker all vadd, och ganska hårt. Fäst med lite mer tejp och göra sedan likadant med färg nr 2. Om du vill kan du tvinna den andra färgen direkt för att skapa ett mönster, eller så gör du som jag och knyter ett band runt i efterhand.
Slå in lock och botten i vadd och plastband. Sätt en bit tätningslist i burken för att hålla dem på plats om det behövs.

Klart!

Förvara papiljotter, hårspännen, bomullsrondeller eller vadhelst du vill i din burk. Jag tror min får vara hållare åt mina borstar.

virkklubb.


Idag är det onsdag och det är lika med virkklubb. Fast idag är jag sugen på att göra något annat pyssel.

Bilder lär dyka upp.


virkad disktrasa rond 2.


Snäckvirkning är snyggt men har i disktrasesammanhang visat sig vara en smula opraktiskt och trasan var svår att vrida ur ordentligt. Den fungerar dock utmärkt mot fläckar och annat otyg, för den river bra. Men jag är lite bortskämd med köpetrasors enkelhet. Därför har jag har kreerat ytterligare en, men denna enbart med enkla stolpar som är mycket mjukare och enklare att ha att göra med.

Recension kommer.
finkultur.


Igår fyndade jag en bok på en loppisutförsäljning. 2 kr skulle de ha för den.

Ganska lite för några kilo kulturhistoria.
virkad disktrasa.


Det är hur simpelt som helst att virka en disktrasa. Denna lilla skapelse svängde jag ihop på några timmar. Snyggt blir det också, om man jämför med köpetrasor.
Jag har utgått från Druttens mönster med snäckvirkning. Det går förstås att göra vilket mönster man vill.
Garnet är M&Ks Linen i ren lin, vars uppsugningsförmåga ökar ju mer man använder det. Det tål dessutom att tvättas hett samt att kokas, vilket ju är bra ur saneringsynpunkt.

Nu ska vi bara se hur den fungerar också.


vågor.


Min frisör överraskar mig ofta positivt. Igår visade hon hur man kammar sötaste vågluggen med skön retrokänsla.

Nu återstår bara att se om jag är tillräckligt flink för att lyckas återskapa det själv.
stickprojektet.


Det blev tills slut en liten cardigan i storlek 3-6 månader. Garnet är Drops BabyAlpaca Silk, mönstret hittar ni här och knapparna är givetvis ett second handfynd. Eftersom jag har en sådan djup förståelse för småbarnsföräldrars vardag så är det ju handtvätt som gäller, men å andra sidan så är det svårt att hitta en skönare blandning än babyalpaca och silke.

Man kan väl bara säga åt barnet att inte kräkas på den..?
loppisfynd.


20 minuter loppishäng idag gav frukt; bland annat denna lilla konstellation av prydnadssaker. Jag verkligen älskar Stig Lindbergs gurkfat från Gustavsberg, det påminner mig om fruxogodisar.

Det roar mig verkligen att gå runt och plocka ihop saker som var och en för sig kanske inte ser så mycket ut för världen men som tillsammans skapar något mer. Exempelvis lockar det gröna i gurkfatet fram det gröna mellan de orangea fälten i vaserna; något som inte alls syntes när de stod och trängdes tillsammans med annat porslin på en hylla. Både katten och hjorten var ledsna och fläckiga, men blev glada igen med lite möbelpolish. Deras träfärg lyfter övriga nyanser på ett mycket trevligt sätt.Fabulöst, indeed.


projekt nr 2 klart.


Äntligen! Det här projektet är egentligen väldigt skoj, men av olika anledningar har jag känt mig stressad och det har varit struligt.

Tyvärr är det fortfarande en smula hemligt, ty det gäller en present.

Bilder kommer inom kort.


internetvagabonden.


För ett tag sedan gjorde jag en sökning av något på ebay, jag minns knappt vad, men jag kryssade som vanligt i "worldwide" och fick upp flera tusen träffar.
Jag klickade mig igenom sida efter sida bara för att upptäcka, när jag väl vara på sista sidan, att jag för första gången inte hade hittat vad jag sökte. Om det inte finns på ebay, var finns det då?

Jag lämnade datorn med en hisnande känslan av att ha stirrat livets begränsningar i vitögat.


Lite som att segla till världens ände och titta ner över kanten.balkongfint.


Idag insåg jag att alla mina växter krävde mer utrymme än vad jag kunde erbjuda inomhus, så de fick vackert flytta ut på balkongen. Jag hoppas verkligen att det är tillräckligt varmt för dem, men det lär väl märkas om inte annat.
recept body butter.


Givetvis kan jag dela med mig av receptet till föregående inlägg. Jag har utgått från detta recept, men anpassat det en aning utifrån mina önskemål. Använd gärna ekologiska råvaror.

Till ca 250 ml färdigt smör behövs:


10 g Kakaosmör
25 g Kokosfett
70 g Sheasmör
5 ml nyponfröolja
15 ml tistelolja
1 ml eterisk citronolja
2 ml E-vitamin
2 g honung

Gör så här:
Smält kakaosmöret och låt det svalna
Hacka övriga fasta fetter.
Vispa fasta fetter med elvisp i ca 5 minuter tills konsistensen är som vispgrädde.
Droppa i övriga ingredienser under vispning.
Vispa i ytterligare 5 minuter tills konsistensen återigen är som vispgrädde.

Klart!

Ingredienserna och andel av dem kan alltså varieras efter vad man själv önskar. Jag valde att förutom tistelolja även ha nyponfröolja som är väldigt torr och snabbt går in i huden, och som ska stimulera dess återbildning. Vill man ha en fetare kräm så kan man använda fetare oljor.
Citronolja valde jag för att jag absolut älskar doften, men också för att den anses vara inflammationshämmande och blodcirkulationsbefrämjande. Honung är ett bra komplement med sina fuktbevarande och mjukgörande egenskaper.

E-vitamin tillsätts för sina anti-oxiderande egenskaper. Det hindrar oxidation som leder till att smöret härsknar. Kylskåpsförvaring förlänger också smörets livslängd.

Vill man läsa mer om olika ingredienser så rekommenderar jag shenet.se, en ovärderlig informationsbank.

Jag köpte mina råvaror främst från vitavera.se och använde ekologiska alternativ där det fanns. Summa sumarum gick en sats body butter på ca 106 kr vilket jag tycker är fullt rimligt, särskilt i jämförelse med vad det kostar att köpa motsvarande produkt packad och klar.snällt smör.


Underbara Clara skrev häromdagen ett bra inlägg om kemikalieindustrin och människors medvetenhet i frågan. Jag snubblade själv över frågan av en slump för ett tag sedan när jag läste en artikel från Råd&Rön om giftiga lotions. Det är faktiskt rent av otäckt att inse hur mycket farliga ämnen som vi omger oss med varje dag i form av hud- och hårprodukter, smink, parfyrmer, tvål, rengöringsmedel med mera. Jag själv insåg att i princip alla mina produkter innehåller parabener, ett ämne som EU klassar som misstänkt hormonstörande. Danmark har redan förbjudit två av parabenerna i produkter för barn under 3 år.

Medvetenhet är viktigt, men tyvärr är utbudet av giftfria produkter litet och ofta väldigt dyrt. Men, hur svårt kan det egentligen vara, tänker jag då.

Inte alls visar det sig; numera smörjer jag in mig i egengjort body butter gjort på ekologiska, naturliga råvaror. Det har naturlig doft av kokos och citron. Det är underbart fluffigt och går snabbt in i huden. Lovely.Nu är det bara resten av badrumsskåpet kvar.


grönt.


Delar av årets blivande balkongodling är införskaffad.

Physalis.Gurka.Paprika.Körsbärstomater och basilika, den senare för övrigt skott från föregående års odling.Detta plus lavendel, ringblommor och en himla massa mer kryddor ska trängas hos mig, är det tänkt.


dulce de leche.


Förra veckan bjöd min mamma mig på hemgjord dulce de leche. Jises, det var som att någon hade konserverat en bit av himlen i en plåtburk.

Idag tänkte jag göra egen, som ska bli en del av en tårta. Receptet är så simpelt som detta: ta en burk kondenserad mjölk och koka (hela burken oöppnad alltså) i 2,5-3 timmar, öppna och vips har du en härligt krämig kola!
blått.


På tal om färgkoordinerad shopping; jag har lyckats komma över ett synnerligen trevligt parti gamla tyger som jag säkerligen kommer att uträtta stordåd med framöver.
puder.


Senaste loppis- och vintagerundan resulterade i fynd i pudertoner. En fräsig gördel från 60-talet följde med mig hem tillsammans med en skir sommarklänning från tidigt 50-tal.

Precis vad jag ville ha.


skattjakt.


Jag hittade en hel påse med bomullsgarn på Myrorna idag. Som en hel skatt. Påsen tillsammans med fyra nålar blev min för en hundring.
syslöjd.


Häromveckan surfade jag eBay och snubblade över en klänning som såg ganska alldaglig ut. Den var dessutom trasig vid ena ärmen. Men det kändes ändå som att det var något med den, och den var riktigt billig så jag fyndade hem denna lilla skapelse från andra sidan Atlanten.

När den dök upp visade den sig vara riktigt koboltblå och inte duvblå. Desto bättre för mig.

Ärmen var i dåligt skick och gick inte att rädda så jag klippte och sydde i några timmar...
Voila! En förträffligt härlig festklänning från 50-talet för det facila priset 63 kr! (Plus en hundring i frakt och några mantimmar.)
söndag.


Idag är det fnul- och pysseldag. Bland annat behöver några 50-talsblåsor lite omsorg.
RSS 2.0