lukta gott.


Något som jag verkligen saknar är en riktigt mumsig naturlig parfym. Någon som har några tips? Tidigare använde jag DKNY gröna äpple och Escada, så det är något dylikt som jag är på jakt efter.



se dig själv genom andra.


Häromdagen blev jag bjuden på lunch av en snäll vän som dessutom passade på att ge mig en födelsedagspresent, ett handmålat fat. Först blev jag glad av den enkla anledningen att jag älskar att få presenter, men när jag tittade närmare blev jag ännu mera glad när jag såg att det var ju JAG som var på fatet! "Ja det är ju såhär vi känner dig" sa vännen.



Jag måste ha gjort ett gott intryck! Dansandes med en balsamburk och med två gojjor flygande runt huvudet. Det här fatet ska jag titta lite extra på under mörka tider.



25.


Idag fyller jag år, hela 25. Det känns hur bra som helst!

Mina gäster bjuder jag på en Key Limepaj, fantastiskt gott och hur enkelt som helst.



pluggerier.


För tillfället är jag lätt frånvarande och inne på tenta tre av tre (på tal om att läsa dubbelt). Det blir en kväll med kaffe och naturgodis och förhoppningsvis en himla massa sidor författade.


vardagsstyling.


Jag gjorde ju tidigare ett inlägg om hur man kan styla lockar med gelé. So far so good, men när håret inte är nytvättat då? För en superenkel vardagsstyling av lockarna krävs enbart en svinhårsborste och en sprutflaska med vatten. Stylingen blir förmodligen bäst om du även stylar nytvättat hår enligt mitt tidigare inlägg.

Såhär kul ser min morgonfrisyr ut efter en torrtvätt med lite havregryn. (Det är knappt så att jag kan hålla mig för skratt på bilden.)




1) Borsta igenom hela härligheten med svinhårsborste. Det ger glans och mer sammanhållna lockar.




2) Fukta håret med vatten. Jag brukar lämna håret vid hårbotten torrt och mest fokusera på längderna och luggen.




3) Krama fram lockarna på samma sätt som om håret vore nytvättat.




4) Låt självtorka och gör något vettigt en stund. Eftersom det tidigare finns gelé i håret brukar jag inte tillföra något mer. Precis innan nästa balsamtvätt kan det dock behövas lite ytterligare gelé för att frisyren ska hållas på plats.




5) När det är torkat kramar du ur eventuell geléhårdhet på samma sätt som tidigare.




Klart!




Detta är i mitt tycke ett utmärkt sätt att vardagsstyla håret utan att det kräver en himla massa tid och arbete. Det blir dessutom bara bättre och bättre ju längre från balsamtvätten det är. Bilderna tog jag dag 6 efter balsamtvätt.



bubblor.


Jag har en viss förkärlek till att bada badkar, och då gärna med en himla massa bubblor. Det har blivit mindre av sånt den senaste tiden. Bad är mindre miljövänligt och bubblor är inte det mest hudvänliga. (Överlag försöker jag undvika sådant som löddrar.)

Men ibland så! Den här godbiten från 100% Pure slog jag till på förra veckan:




För barn stod det i beskrivningen. Tsss! Jag är ju nästan ett barn, i alla fall mentalt, så jag låter det passera.

Hur som, den luktar smaskens av mintchoklad och ger ett skönt hållbart skum. Skummandet uppvägs till viss del av hudvårdande ingredienser, men lite torr blir jag allt efter ett dopp.

Men det blir en perfekt treat för speciella tillfällen någon gång ibland.

Finns bland annat här för 169 riksdaler.


Ingredienser: Saponified Coconut Oil (Coconut Soap), Aloe Juice, Chocolate Extract, Chamomile Extract, Cucumber Extract, Cocoa Powder, Dark Chocolate Flavor, Vanilla Absolute, Vitamin E (A-Tocopherol), Vanilla Extract, Rosemary Extract, Oregano Extract, Thyme Extract, Goldenseal Extract, Lavender Extract, Japanese Honey Suckle Extract, Peppermint Essential Oil


pyssel.


Jag undrar vad jag ska hitta på för pyssel till helgen.




att styla lockar med gelé.


Okej, om balsammetoden ger förutsättningar för fina lockar så är det stylingen som befäster dem. Att hitta rätt stylingsätt för ens eget hår är a och o. Jag tänkte dela med mig av en rutin som jag tycker fungerar utmärkt. Den är anpassad för mitt relativt korta, torra lockiga hår.

Utgå från ett nytvättat hår.

• Krama ur överflödigt vatten med en handduk. Kamma eller borsta aldrig blött hår, borsta istället igenom innan du tvättar det.

• Skölj håret med rikligt med öl, hängande över badkarskanten/duschen med huvudet uppochner.

• Ta en klick gelé, jag använder ungefär en hasselnöts storlek till mitt axellånga, tunna hår, och kamma in med fingrarna i det plaskvåta håret, fortfarande med huvudet uppochner. (Se tips på gelé.)

• Stå kvar i samma position och kupa handen nedanför håret. För den uppåt och låt då lockarna ringla sig i handen. När du är uppe vid hårfästet, krama om lockarna som ligger i handen och få ur överflödig vätska. Krama igenom hela håret för att få fram lockar. Du kan behöva vända huvudet på sidan för att få fram bra lockar i sidohåret.

• Lyft huvudet och lägg försiktigt håret i den bena du vill ha. Kamma absolut inte! Lägg en handduk över axlarna och låt självtorka tills det är riktigt torrt och geléhårt. Rör inte håret under tiden!

Då ser du ut ungefär som en kille från 90-talet som ska på mellanstadiedisco:



Men, sen händer magin! Vänd återigen huvudet uppochner och krama lockarna på samma sätt som tidigare. Överflödig gelé försvinner då. Arbeta lite extra inne vid hårbotten.



Längst inne vid hårbotten kan det vara lite pilligt att få bort gelékänslan. Jag tar svinhårsborsten och borstar försiktigt bara på innersta fem centimeter.

Klart!




En bra video som jag har hämtat inspiration ifrån är denna. Man kan "ploppa" håret som i videon, men det tycker jag fungerar sådär på korta hår. Där ser ni också principen för att krama fram lockar ur vått hår.


olika sätt att torrtvätta.


Jag har läst på flera ställen att havregryn ska vara en riktig höjdare för torrtvätt av håret, och efter att ha testat några gånger får jag säga att jag är böjd att hålla med. Till och med bättre än potatismjöl, som kan vara lite svårt att få ur håret tycker jag. Havregrynen, som man kört i en mixer, blir inte lika fint pulver, vilket fungerar bättre. Dessutom får hårbotten en lite rivig massage.

En pluggkompis till mig berättade att man kan använda kakaopulver som torrtvätt om man är mörkhårig. Det låter...gott. Någon som har testat?




Vem hade kunnat ana att jag hade ett helt badrumsskåp i köket?



ruby lipstick från BellaPierre.




We have a winner! Ett riktigt snyggt ljust halvmatt rött läppstift är ett måste för mig. Tidigare hade jag en kärleksaffär med MAC och färgen Lady Danger, men eftersom det innehåller paraffin blev det bye bye. Jag har sedan testat ett par varianter som absolut är fine, men den där fullträffen när det gäller nyans har jag inte hittat förrän nu.

Ruby känns mjukt på läpparna, sitter bra både genom kaffeförtäring och pussar. Jag har inte hunnit testa den under en utekväll, vilket brukar vara ett elddop i sig, men so far so good.



BellaPierres smink finns att köpa här, och Ruby lipstick kostar 175 riksdaler.

Ingredients: Ricinus Communis (Castor Oil), Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Candelilla Cera( Euphorbia Cerifera), Castor Isostearate Succinate, Caprylic/ Capric Triglyceride, Cera Alba (Beeswax), Copernicia Cerifera Cera (Carnauba wax), Hydrogenated Castor Oil, Simmondsia Chinensis(Jojoba) Oil Seed, Lonicera Caprifolium (Honeysuckle) Flower Extract, Lonicera Japonica (Honeysuckle) Flower Extract, Tocopherol (Vitamin E), Phytosterol (Vitamin C), Tetrahexyldecyl Ascorbate, Vanillin.

May contain: Mica CI # 77019, Titanium Dioxide CI # 77891, Iron Oxides CI # 77492, CI # 77491, CI # 77499, Carmine CI 1390-65-4



ny kategori: smink.


Okej, håll i er; bloggen har fått en ny kategori! Naturligt smink. Jag är verkligen ingen sminkexpert, och använder egentligen ganska få produkter och är dessutom livrädd för färgglada ögonskuggor, men eftersom jag har gjort en himla resa gällande både badrumsskåp och sminkväska det senaste halvåret förtjänar erfarenheter av det senare en egen kategori tycker jag.

Håll till godo!



bytt är bytt.


Det är inte helt ovanligt att man ser att bloggare har gett sig själva köpstopp för att minska konsumtionen. Själv hade jag en rätt hård detox när jag började plugga heltid för första gången för ett och ett halvt år sedan. Eftersom jag mer än halverade min nettoinkomst var det ett nödvändigt ont, men det var synnerligen skönt också. Helt plötsligt kände jag mig fri.

Jag har försökt fortsätta att hålla nere inköpen och det går ganska bra. Men även om man kan shoppa i sin egen garerob så är det ju ibland kul att ha något nytt och annorlunda. Så därför anordnar jag och vännerna bytarkvällar. Det är lika enkelt som genialt; var och en tar med sig prylar som de inte använder längre. Det kan vara kläder men också stylingprodukter, smink, accessoarer, böcker, skor, garn... Ja ni fattar.

Så samlas vi och dricker lite vin och river i varandras prylar. Det är alltså inte så att man byter sak mot sak, utan det är fritt fram att härja runt. På senaste bytarkvällen kom jag över inte mindre än fem tröjor, en klänning och en blus.

Höstgareroben fixad!



fler balsammetodare.


Ni har väl inte missat att June har lagt ut en lista på glada balsammetodare? Utmärkt initiativ, kunde inte gjort det bättre själv.


no poo, no lukt.


En av de första sakerna jag gjorde när jag började nopooa var att slänga ut min gamla aluminiumdeodorant. Det känns minst sagt olustigt att ha kletat in mig med den i sisådär 10 år. För att inte tala om mitt osunda förhållande till absolut torr i mina tonår.

Nåväl, den konventionella deon är numera ersatt av urtekrams parfymfria kristalldeodorant. Den hindrar inte att man svettas, men förebygger däremot lukt. Jag svettas inte speciellt mycket så det tycker jag fungerar utmärkt. Den har dessuom klarat både stressiga dagar och gympass utan att man börjar lukta sur socka, vilket jag tycker är godkänt. Inga stordåd, men helt klart prisvärd.

Finns exempelvis för 69 pengar på Jordklok.se




INCI: Aqua, glycerin*, potassium alum, xanthan gum.
* = ingredients from Organic farming



gödning för håret.






För ett tag sedan började jag äta b-vitamin på inrådan av min mormors man. Det är ju ett klassiskt knep för bättre kvalité på hår, hud och naglar.

Och jag är inte besviken. Numera får jag raka benen två gånger i veckan istället för en!

Finns bland annat att köpa här.



sol.




Jag lever på citrus just nu.


att odla inomhus.


I år har jag lyckats förlänga odlingssäsongen rejält. När det började bli kallare flyttade jag in mina balkongvänner och de har faktiskt fortsatt att frodas. Det känns hur lyxigt som helst att avnjuta egenodlade tomater, paprikor och physalis ända in i oktober.









Det enda som är trist är egentligen platsbristen. Det blir ganska trångt med alla plantor och krukor. Tomaterna försåtsminerar dessutom mitt vardagsrum och physalisen fäller i den osorterade tvätthögen inne i garderoben. Ja, och bladlössen är ju inte så kul heller. Tur att jag har mycket spindlar som tar hand om dem.


dream big.


En sak som verkligen har fastnat i mitt huvud är ett citat av en irakisk man som intervjuades i ett program. Han arbetade för att återställa träskmarkerna i Irak, de som Saddam Hussein hade förstört. Han hoppades att Irak skulle bli ett självklart resmål för ekoturister.
Men, tyckte reporten, är inte det lite orealistiskt? Det är ju faktiskt krig här.
Då tittade mannen på honom och sa:

"If you gonna dream, dream big. Hey, it's free!"

Så sant, så sant.


tänk om.



Tänk om någon, under alla dessa år när jag har misshandlat mitt hår med värmestyling, uttorkande produkter, schampo, hade berättat för mig att svaret fanns rakt under näsan på mig. Eller uppe på huvudet. Hur mycket enklare det blir när man jobbar MED håret istället för mot. Att det handlar om att ta hand om sig och hitta rätt stylingteknik.



Bättre sent än aldrig, right?


balsammetoden - inpackning John Masters


Jag har passat på att testa en ny inpackning, John Masters Organics Honey and Hibiscus Hair Reconstructor.

Den var absolut helt okej, men med gällande prislapp på 349 kr så hade jag nog förväntat mig... underverk. Jag upplevde den lite för lätt och flyktig för mitt hår. Mitt burr gillar när man kletar det fullt av oljor och sheasmör. Men jag ska ge denna ytterligare några gånger innan jag ger min slutgiltiga dom.



Ingredienser:

Aqua (water), aloe barbadensis (aloe vera) leaf juice,* cetearyl alcohol, behentrimonium methosulfate, panthenol, hydrolyzed soy protein, simmondsia chinensis (jojoba) seed oil,* honey,* arnica montana (arnica) flower extract,* camellia sinensis (white tea) leaf extract,* anthemis nobilis (chamomile) flower extract,* calendula officinalis (calendula) flower extract,* hibiscus sabdariffa (hibiscus) flower extract,* hydrolyzed wheat protein, tilia tomentosa (silver linden) bud extract, chondrus chrispus extract, hydrolyzed rhodophycea extract, macrocystis pyrifera (kelp) extract,* theobroma grandiflorum (cupuacu) seed butter, hyaluronic acid, carrageenan, fagus sylvatica bud extract,* glycerin, citric acid, sorbitol, calophyllum tacamahaca (tamanu) seed oil,* olea europaea (olive) oil,* linum usitatissimum (flax) seed oil,* borago officinalis (borage) seed oil,* stearamidopropyldimonium chloride, soy lecithin, tocopherol, sodium benzoate, potassium sorbate, cananga odorata (ylang ylang) flower oil,* citrus aurantium bergamia (bergamot) fruit oil,* cananga odorata (cananga) flower oil,* pogostemon cablin (patchouli) oil*

* NOP Certified Organic


RSS 2.0