balsammetoden - skölj/läggningsvätska.


Ett gammalt husmorsknep för glansigt hår är att skölja det i äppelcidervinäger. Då tvätt är basiskt återställer den sura vinägern hårets ph, vilket var särskilt viktigt förr om åren när man inte var rädd för att ha lut i håret. Jag är dock inte begeistrad i vinägerlukten och föredrar därför öl, vilket har ett ph på ca 4,5 och innehåller en massa smaskiga b-vitaminer. Det ska dessutom vara särskilt bra för lockigt hår, och jag upplever faktiskt att det ger en viss stadga, fråga mig inte hur. Dessutom får håret en jättefin glans.

Ölen häller/kramar jag i i handdukstorrt hår innan jag kammar in gelén med fingrarna. Sen är det bara att krama fram lockarna och låta det självtorka.

Vill man inte dricka upp överbliven öl kan man frysa in den i kuber och plocka fram vid behov. Och nej, håret luktar inte gammal fylla. Torrt luktar det inget och blir det fuktigt doftar det svagt av blommor och bröd.






classyorganic.se


Förresten, denna sida bjuder på frakten över 200 kr och har bland mycket annat John Masters Organics.


balsammetoden - gelé.


Personligen använder jag bara två stylingprodukter; skölj/läggvätska samt gelé.

En lyxig, till stor del ekologisk, gelé är John Masters Organics Sweet Orange & Silk Protein Styling Gel. Jag fingerkammar in en klick ungefär lika stor som en hasselnöt i håret när det är riktigt vått och kramar sedan ur överflödig vätska och låter dropptorka med handduk över axlarna. Rör inte håret förrän det är helt torrt. Lockarna har då torkat sammanfogade med hjälp av geléet och har blivit hårda. Böj huvudet framåt och krama ur hårdheten på samma sätt som lockarna kramades fram. Voila! Stunsiga och mjuka lockar med osynligt stöd!

Ingredienserna är godkända men priset är väl i högsta laget; 231 kr på jordklok.se. Tröstar mig med att det är en dryg produkt.




Ingredienser: Aloe barbadensis (aloe vera leaf juice) gel,* aqua (water), cyamopsis tetragonolobus (guar) gum,* sorbitol, sclerotium gum, silk protein, panthenol, acacia senegal (arabic) gum,* hydrolyzed soy protein, citrus nobilis (mandarin orange) peel oil,* juniperus mexicana (cedarwood) oil,* sodium benzoate, potassium sorbate, lonicera caprifolium (honeysuckle) flower extract

* Certified Organic


balsammetoden – inpackning.


Som inpackning/vårdande balsam fungerar Body Shops Rainforest Moisture Hair Butter bra. Applicera och låt verka så länge som möjligt, gärna över natten, invirad i handduk. Den är dock väldigt tung, vilket mitt hår älskar, men jag kan tänka mig att mindre torra hår kan bli för nedtyngda av den.

Innehållsförteckningen tycker jag är relativt ok, om än ganska mycket konserveringsmedel. Speciellt Phenoxyethanol är omstritt och anses kunna orsaka irritation. Jag har inte känt något, och kasserar inte det jag har, men jag kommer förmodligen att titta på alternativ när det är dags att inhandla ny inpackning.

Dessutom är den ganska dyr. 145 kr betalade jag i butik, 135 kr kostar den online.



Ingredienser: Aqua (vatten) (lösningsmedel/spädningsmedel), Cetearyl Alcohol (cetearylalkohol) (emulgeringsmedel), Distearoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate (antistatiskt medel), Olea Europaea Fruit Oil (olivolja) (mjukgörande medel), Parfum (doftämne), Phenoxyethanol (fenoxietanol) (konserveringsmedel), Cetyl Esters (cetylestrar) (mjukgörande medel), Glycerin (fuktbindare), Schinziophyton Rautanenii Kernel Oil (mankettiolja) (mjukgörande medel), Benzoic Acid (bensoesyra) (konserveringsmedel), Caprylyl Glycol (mjukgörande medel), Salicylic Acid (salicylsyra) (konserveringsmedel/mjukgörande medel), Trisodium Ethylenediamine Disuccinate (gelébildande medel), Mel (honung) (naturlig tillsats), Pentaclethra Macroloba Seed Oil (pracaxiolja) (mjukgörande medel), Sodium Benzoate (natriumbensoat) (konserveringsmedel), Tocopherol (tokoferol) (antioxidant).

balsammetoden – tvättbalsam.


Balsamet som används till att tvätta hårbotten med bör vara en lite lättare och mindre oljig variant. Jag har hittills använt Urtekrams Aloe Verabalsam, vilket har fungerat utmärkt. Det är ganska rinnigt i konsistensen och innehåller förutom Aloe Vera och mandelolja milt rengörande ämnen. Jag har också testat att använda det som vårdande balsam, men det var inte alls bra för mitt hår. Som tvättbalsam är det dock att rekommendera, och det har dessutom en hyfsat människo- och miljövänlig innehållsförteckning.

Kostar runt 70 kr på exempelvis jordklok.se eller i välsorterad hälsokostbutik.



INCI: Aqua, aloe barbadensis gel*, cetyl alcohol, glycerin*, prunus armeniaca kernel oil*, cocamidopropyl betaine, butyrospermum parkii butter*, zea mays starch*, xanthan gum, glyceryl caprylate, levulinic acid, sodium citrate, citrus grandis seed extract, citric acid, citrus aurantium dulcis oil*, p-anisic acid, cymbopogon schoenanthus oil* (aroma*), tocopheryl acetate, citral", citronellol", eugenol", geraniol", limonene", linalool". * = from Organic farming. " = from essential oil.



torrtvätta snällt.


Tycker man att man blir lite fet i hårbotten men inte hinner eller vill göra en balsamtvätt så går det utmärkt att använda potatismjöl som torrschampo. Massera in lite mjöl i hårbotten, vänta en stund, och borsta sedan ur det. Förutom att håret inte längre är fett så får man dessutom volym på köpet. Borstade lockar blir dock ledsna, så jag kramade in vatten i underhåret för att få igång lockarna igen och lät det självtorka.

Metoden fungerar troligtvis bäst på ljust hår då man ser lite dammig ut om man inte får ur allt mjöl.




No poo!

balsammetoden – introduktion.


Jag och mitt hår, en ganska trasslig historia.

När jag var liten hade jag ett ganska trevligt vågit hår. På skolkortet från fyran kan man se att jag hade, förutom en präktig förpubertal dubbelhaka, en såndär rak page med mittbena som var så populär på nittiotalet.

Men på skolkortet från femman är något förändrat. Förutom att jag inte är förpubertal utan strikt pubertal utan två hakor så har jag också börjat få pubishår i pannan. Det är i varje fall vad det ser ut som, helt plötsligt har pannhåret börjat krulla upp sig, fast resten av håret är relativt rakt fortfarande. Mer åttiotal än fräsigt nittiotal tyckte jag.

På skolkortet från sexan har mamma tyckt synd om mig och gett mig en permanent så åtminstone hela håret skulle vara lockigt. (Detta var ju alltså innan plattängernas tid.) Och på den vägen var det, när permanenten växte bort var lockarna kvar. Som mest lockig var jag mellan sexton och nitton, innan hormonerna åter klingade av. Addera lite blekning på det och jag hade mer friss än lockar.

Och som jag har kämpat med mitt hår under åren. Stylingprodukter, plattänger, hårfönar, inpackningar, uppsättningar. Känslan av att inte kunna gå utanför dörren utan hårspray och plattång, eller att inte kunna gå två dagar utan att tvätta håret. Och särskilt fint var det ändå inte.

Men så snubblade jag över något för ett par månader sedan. Jag har ju som ni vet redan börjat rota i människo- och miljövänlig hudvård och var på jakt efter lämplig hårvård när jag hittade lockig.se och balsammetoden.

Balsammetoden i korthet
Och vad är då det? Jo, det går ut på att helt sluta använda starka sulfatspäckade schampon och istället tvätta håret med balsam. Men, blir det inte förskräckligt fett av det, undrar man då. Nej, det fina är att håret succesivt blir mindre fett med balsammetoden, och på köpet så tillåts det fett som blir till att vårda håret. Eftersom sulfater torkar ut hårbotten bidrar de ofta till överdrivern fettproduktion. Dagens schampo är en synnerligen modern uppfinning och är många gånger onödigt uttorkande.

Det krävs dock vissa förutsättningar för att balsammetoden ska fungera. För det första så måste de produkter man använder vara silikon- och mineraloljefria. Dessa "döda" ämnen lägger sig runt håret som en hinna och det krävs ofta ett sulfat-schampo för att tvätta bort dem, annars blir håret flottigt och nedtyngt. Det hindrar också eventuella vårdande ämnen att ta sig fram till hårstrået.

För att säkerställa att man gör sig av med alla rester av silikoner och och mineraloljor behöver man därför en rejäl schamponering med ett "sista-schampo" innan man börjar med sina balsamtvättar.
Det balsam som man sedan väljer ska också vara silikon- och mineraloljefritt, och likaså stylingprodukterna.

Att välja balsam
Många använder två balsam; ett för tvätt och ett för vård. När det kommer till tvättbalsamet så är en kort innehållslista att föredra och det kan vara en god idé att undvika allt för tunga fetter. Det vårdande balsamet kan innehålla fler vårdande ämnen och man kan också blanda ut det med honung för att ge håret en extra skjuts. Vilka produkter som fungerar är dock ofta individuellt, så det handlar om att prova sig fram. Läs mer på lockig.se.

Hur tvättar man med balsam?
En balsamtvätt kan gå till ungefär såhär:
Skölj igenom håret väl med varmt vatten. Massera in ditt tvättbalsam i hårbotten med varsamma men fasta rörelser. Gnuggandet i sig hjälper till att rengöra. Räkna med att det går åt mer balsam än vanligt. Massera i ett par minuter och skölj sedan väl. Applicera det vårdande balsamet på längderna och låt verka. Skölj noggrant och avsluta gärna med att skölja med kallt vatten.

Packa in ofta
Inpackningar är a och o, speciellt om du har ett naturligt lockigt hår. Applicera och låt verka någon timme med en handduk runt huvudet. Eller sov med inpackningen.

Stylingprodukter och balsammetoden
Det finns en uppsjö av produkter som är kompatibla med balsammetoden, dock är det ofta olika typer av geléer. Hårsprayer innehåller sällan silikoner eller minreraloljor, men däremot uttorkande alkohol. Det är med andra ord inte förbjudet men kan motverka effekterna av balsammetoden. Läs mer på lockig.se.
Mycket handlar dock om att lära sig styla rätt, särskilt för oss med lockiga hår. Mer om detta i ett kommande inlägg.

Är balsammetoden bara för lockiga?
Nej, det finns många med rakt hår som också använder balsammetoden.

Varför är jag såld?
För mig är balsammetoden lite som att äntligen ha hittat hem. Istället för att motverka mitt hårs nycker så försöker jag framhäva det som är bra. Och istället för att alltid misshandla det så ger jag det vård och omsorg. Istället för att tvätta det varannan dag kan det nu gå fem-sex dagar innan det är dags. På morgonen är det enkelt att spruta i lite vatten i håret och krama igång lockarna igen.

Jag har ingen riktigt bra före-bild, men detta var ingen ovanlig syn innan jag började med balsammetoden:



Och efter ganska exakt fem veckor utan schampo:



Min tanke är att följa upp detta inlägg med lite produkt- och stylingtips, men tills dess finns alltid lockig.se, som har i princip allt man behöver. Och tänker man sig att börja med balsammetoden behöver man dessutom fördjupa sig mer än att bara läsa mitt inlägg, för att själv bilda sig en uppfattning.



skördetid.




Egen physalis smakar fantastiskt.


sommarregn.


Jag älskar när det regnar på sommaren. Blommorna och grönsakerna tvättas rena och jag sitter bredvid och tittar på.




alldeles, alldeles underbart.


Oh, det blev en spontan, och lång, bloggpaus. Jag har haft det underbart i sommar. Rest, slappat, umgåtts, skrattat, badat, pysslat, ätit vinbär med vovven. Ja, allt det där som jag verkligen älskar.



Och det bästa är att det inte är slut än!


RSS 2.0