balsammetoden – introduktion.


Jag och mitt hår, en ganska trasslig historia.

När jag var liten hade jag ett ganska trevligt vågit hår. På skolkortet från fyran kan man se att jag hade, förutom en präktig förpubertal dubbelhaka, en såndär rak page med mittbena som var så populär på nittiotalet.

Men på skolkortet från femman är något förändrat. Förutom att jag inte är förpubertal utan strikt pubertal utan två hakor så har jag också börjat få pubishår i pannan. Det är i varje fall vad det ser ut som, helt plötsligt har pannhåret börjat krulla upp sig, fast resten av håret är relativt rakt fortfarande. Mer åttiotal än fräsigt nittiotal tyckte jag.

På skolkortet från sexan har mamma tyckt synd om mig och gett mig en permanent så åtminstone hela håret skulle vara lockigt. (Detta var ju alltså innan plattängernas tid.) Och på den vägen var det, när permanenten växte bort var lockarna kvar. Som mest lockig var jag mellan sexton och nitton, innan hormonerna åter klingade av. Addera lite blekning på det och jag hade mer friss än lockar.

Och som jag har kämpat med mitt hår under åren. Stylingprodukter, plattänger, hårfönar, inpackningar, uppsättningar. Känslan av att inte kunna gå utanför dörren utan hårspray och plattång, eller att inte kunna gå två dagar utan att tvätta håret. Och särskilt fint var det ändå inte.

Men så snubblade jag över något för ett par månader sedan. Jag har ju som ni vet redan börjat rota i människo- och miljövänlig hudvård och var på jakt efter lämplig hårvård när jag hittade lockig.se och balsammetoden.

Balsammetoden i korthet
Och vad är då det? Jo, det går ut på att helt sluta använda starka sulfatspäckade schampon och istället tvätta håret med balsam. Men, blir det inte förskräckligt fett av det, undrar man då. Nej, det fina är att håret succesivt blir mindre fett med balsammetoden, och på köpet så tillåts det fett som blir till att vårda håret. Eftersom sulfater torkar ut hårbotten bidrar de ofta till överdrivern fettproduktion. Dagens schampo är en synnerligen modern uppfinning och är många gånger onödigt uttorkande.

Det krävs dock vissa förutsättningar för att balsammetoden ska fungera. För det första så måste de produkter man använder vara silikon- och mineraloljefria. Dessa "döda" ämnen lägger sig runt håret som en hinna och det krävs ofta ett sulfat-schampo för att tvätta bort dem, annars blir håret flottigt och nedtyngt. Det hindrar också eventuella vårdande ämnen att ta sig fram till hårstrået.

För att säkerställa att man gör sig av med alla rester av silikoner och och mineraloljor behöver man därför en rejäl schamponering med ett "sista-schampo" innan man börjar med sina balsamtvättar.
Det balsam som man sedan väljer ska också vara silikon- och mineraloljefritt, och likaså stylingprodukterna.

Att välja balsam
Många använder två balsam; ett för tvätt och ett för vård. När det kommer till tvättbalsamet så är en kort innehållslista att föredra och det kan vara en god idé att undvika allt för tunga fetter. Det vårdande balsamet kan innehålla fler vårdande ämnen och man kan också blanda ut det med honung för att ge håret en extra skjuts. Vilka produkter som fungerar är dock ofta individuellt, så det handlar om att prova sig fram. Läs mer på lockig.se.

Hur tvättar man med balsam?
En balsamtvätt kan gå till ungefär såhär:
Skölj igenom håret väl med varmt vatten. Massera in ditt tvättbalsam i hårbotten med varsamma men fasta rörelser. Gnuggandet i sig hjälper till att rengöra. Räkna med att det går åt mer balsam än vanligt. Massera i ett par minuter och skölj sedan väl. Applicera det vårdande balsamet på längderna och låt verka. Skölj noggrant och avsluta gärna med att skölja med kallt vatten.

Packa in ofta
Inpackningar är a och o, speciellt om du har ett naturligt lockigt hår. Applicera och låt verka någon timme med en handduk runt huvudet. Eller sov med inpackningen.

Stylingprodukter och balsammetoden
Det finns en uppsjö av produkter som är kompatibla med balsammetoden, dock är det ofta olika typer av geléer. Hårsprayer innehåller sällan silikoner eller minreraloljor, men däremot uttorkande alkohol. Det är med andra ord inte förbjudet men kan motverka effekterna av balsammetoden. Läs mer på lockig.se.
Mycket handlar dock om att lära sig styla rätt, särskilt för oss med lockiga hår. Mer om detta i ett kommande inlägg.

Är balsammetoden bara för lockiga?
Nej, det finns många med rakt hår som också använder balsammetoden.

Varför är jag såld?
För mig är balsammetoden lite som att äntligen ha hittat hem. Istället för att motverka mitt hårs nycker så försöker jag framhäva det som är bra. Och istället för att alltid misshandla det så ger jag det vård och omsorg. Istället för att tvätta det varannan dag kan det nu gå fem-sex dagar innan det är dags. På morgonen är det enkelt att spruta i lite vatten i håret och krama igång lockarna igen.

Jag har ingen riktigt bra före-bild, men detta var ingen ovanlig syn innan jag började med balsammetoden:Och efter ganska exakt fem veckor utan schampo:Min tanke är att följa upp detta inlägg med lite produkt- och stylingtips, men tills dess finns alltid lockig.se, som har i princip allt man behöver. Och tänker man sig att börja med balsammetoden behöver man dessutom fördjupa sig mer än att bara läsa mitt inlägg, för att själv bilda sig en uppfattning.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0