ansiktsdiagnostik.


Satt och bläddrade lite bland Enniecos kategorier och hittade några inlägg om ansiktsdiagnostik. Sådant tycker jag alltid är intressant, även om jag alltid förhåller mig glatt skeptisk till det mesta. Men att mina problemområden är kopplade till tarmar, magsäck och hormoner är för mig föga förvånande. Hamnar jag i obalans är det magen som säger ifrån först och jag kan anteckna i almanackan vilka dagar i månaden som jag VET att jag kommer vara på dåligt humör.

Men i övrigt kan jag ju, utifrån ansiktsdiagnostiken, konstatera att min mjälte är i prima form och så också hjärta och lungor. Vätskeobalans har jag inte, och undra på det så mycket jag dricker. (Kamelen är för övrigt mitt smeknamn här hemma.)




(Bild lånad av Ennieco.)


Vad tror ni, kan man bedöma sitt inre tillstånd genom att titta på sitt ansikte?


jag.


När jag var 15 ville jag så gärna vara allt som jag inte var. Jag ville vara lång med smala ben och ha raka tänder, och rakt, tjockt hår som kunde bli långt. Jag ville ha låg panna, en hy som aldrig fick finnar och lagom stora läppar.

Nu är jag 25 och mest glad att jag är jag. Gud så skönt.




och lite maränger på det.


Jag skrev ju tidigare om att göra egen glass. Det uppmärksamme lade givetvis märke till att det var hela 8 äggulor i receptet. Så vad gör man då av äggvitorna?

Jag gör maränger. Det är gott, enkelt och trevligt att ge bort. Jag föredrar italienska maränger och brukar gå över följande recept:

• 300 g strösocker
• 100 g vatten
• 150 g äggvita
• 30 g strösocker

Gör så här:
Koka upp den första mängden socker med vattnet till 120-125-grader. Börja vispa när sockerlagen är 110-115 grader. Häll ner den kokande sockerlagen i en stråle i den vispade vitan (låt den gå på lägsta växeln när ni häller ner sockerlagen). Vispa snabbt i någon minut och låt den sedan gå på låg växel tills den blir kall. Spritsa ut på plåt och grädda i 125° i 40-45 minuter, beroende på storlek på marängerna. Låt svalna på galler.

Receptet går givetvis att justera beroende på hur mycket äggvita man råkar ha.




mönster pläd.


Jag fick en fråga om hur jag virkar pläden och vilket mönster jag använder mig av. Ursprungsmönstret hittade jag hos Stickig. Pläden virkas av stolpar; en topp är tre stolpar i en maska och en dal är tre stolpar ihopvirkade. Mellan topparna och dalarna är det fyra vanliga stolpar. Tänk på att börja varje varv med tre luftmaskor istället för första stolpen.

Dalen kan vara lite knepig, men stolpar virkas ihop på följande sätt enligt Stickigs mönster:

"omtag, genom maskan, omtag, dra igenom maskan, omtag genom två maskor

omtag, genom maskan, omtag, dra igenom maskan, omtag genom två maskor
omtag, genom maskan, omtag, dra igenom maskan, omtag dra igenom alla fem maskor"

Du väljer själv hur stor din pläd ska bli, men tänk på att alltid börja och sluta med en topp. Jag har 26 toppar och 25 dalar på min filt, den är virkad i Marks&Kattens Eco bomull med virknål 3,5 och blir då ca 120 cm bred. (Jag virkar ganska hårt.) Varje rand är två varv.



virkklubbspremiär.


Ikväll är det årets första virkklubb! För min del blir det nog att fortsätta med pläden, den har legat helt orörd hela julen. Snacks: maränger. Dryck: rödvin.




miljö-, hår- och balsammetodvänliga vågor.


Jag tänkte bjussa på lite tips på hur man skaffar retrovågor på ett synnerligen skonsamt sätt, detta är snällt mot både miljö och hår. Dessutom är det kompatibelt med BM. Som jag tidigare sagt så använder jag ofta mina egna lockar för att göra vågor, men ibland är det en fördel att frisera under mer kontrollerade former.

Till detta behövs:

• Öl
• Gelé
• Tuperingskam
• Svinhårsborste
• Klämmor/hårnålar/vad du nu kan tänkas sätta fast håret med.

Gör såhär:

• Fukta igenom håret ordentligt med öl. Detta görs enklast med en blomspruta eller dylikt. Har du ingen öl går det såklart med vatten, men jag tycker inte att det håller lika bra.
• Ta en rejäl klick gelé och fördela i håret. När det torkar ska det bli riktigt hårt; det är det som skapar stadgan även om man sedan borstar ur överflödig gelé.
• Gör den bena du vill ha. Dela sedan håret i tre sektioner; en på vardera sida av benan, dock bara överhåret, och en baktill. Kamma försiktigt igenom delarna så de ligger platt men skilda från varandra.
• Börja sedan med en av de främre sektionerna. Håret ligger nu alltså platt och rakt. Sätt kammen inne vid benan och dra utåt/framåt för att forma en första våg ner i pannan. Lyfta kammen, lägg fingret på vågen, placera kammen nedanför fingret och gör samma rörelse men i motsatt riktigt för att forma nästa del på vågen. Upprepa tills du är nöjd.
• Eventuellt överblivet hår kan med fördel rullas vid örat. Jag gillar att lägga den framåt som på bilden, då blir det en schyst liten fjong när den har torkat.
• Fäst eventuellt dina vågor. Det bästa man kan använda är klassiska curl pins, men hårnålar fungerar också.
• Upprepa på andra sidan benan.
• Ge dig sedan på det tredje hårpartiet. Jag föredrar att inte ha vågor på huvudet baktill, därför kammar jag håret rakt där. Dela sedan in håret i sektioner som tvinnas lätt och fästs upp i nacken. Fäst dem åt det håll du vill ha lockarna; jag ville att mina skulle peka utåt, förutom under örat där jag ville att de skulle falla in mot halsen.




• Låt torka. Har du tunt, kort hår som jag tar det kanske fem-sex timmar. Har du tjockare hår tar det givetvis längre tid. Här kan du förstås använda fön för att påskynda torkningen, men då blir det mindre hårvänligt.
• När det hela är HELT torrt kan du försiktigt borsta ut lockarna med svinhårsborste. Dela in håret i sektioner och tupera inne vid hårbotten. Avsluta med ytterligare en omgång med svinhårsborsten för glans.
• Fäst upp håret om du vill. Vid speciella tillfällen kan man lyxa med lite hårspray, annars tycker jag att det brukar hålla sig ganska bra ändå.

Voila!





vettigt tvättbalsam.


Jag har läst lite olika åsikter och Estelle & Thilds balsam, men de flesta verkar tycka att de inte är något vidare. Då blir jag genast intresserad; värdelösa vårdande balsam är ofta utmärkta tvättbalsam. Så också detta:



Estelle & Child Ecoorganic Baby & Child Conditioner (oparfymerat). Finns hos exempelvis Eleven.se eller på flertalet apotek för ca 135 kr. Det enda som jag kan tycka att man bör bara uppmärksam på är konserveringsmedlen; man kan vara känslig för både potassium sorbate och sodium benzoate, vilket undertecknad dock inte är, så för mig fungerar det utmärkt.


INCI: aqua, citrus aurantium amara flower water*,cetearyl alcohol/coco glycoside, pentaclethra macroloba seed oil*, hydrolyzed wheat protein,prunus amygdalus dulcis oil*, aloe barbadensis leaf extract*, bytrospermum parkii*,persea gratissima oil*,olea europaea leaf extract, vanilla planifolia friut extract*, glycerin, citric acid, sodium dehydroacetate, potassium sorbate, sodium benzoate.

*Ingredient proceeding from organic farming.


ekologisk glass.


Glass är min stora last och svaga punkt. Jag verkligen älskar glass! Jag tycker att det går utmärkt att äta hela vintern också för den delen. Och allra, allra godast är hemgjord glass. När jag var liten gjorde alltid min mamma en trevåningstårta med hemmagjord jordgubbsglass och marsipanrosor till min födelsedag. Marsipanen fick gärna någon annan äta upp, men glassen... ojojoj.

Jag har ju tidigare lagt ut ett recept på vaniljglass, men nu har jag hittat ett ännu bättre, en fransk variant. Eftersom jag numera har glassmaskin gör jag glassen i den, det tycker jag blir allra godast. Men det fungerar också att ställa in i frysen och röra då och då.

Till ca 1,5 liter glass behövs:

• 5 dl  vispgrädde
• 4 dl  mjölk
• 2 st  vaniljstänger
• 1,75 dl  strösocker
• 8 st  äggulor
• 0,25 tsk  salt

Gör såhär:

• Häll grädde och mjölk i en kastrull, dela vaniljstängerna på längden
och skrapa ur fröna. Blanda både dem och de urskrapade skidorna i
gräddmjölken. Låt detta sjuda upp på spisen.
• Tag sedan kastrullen från plattan så att gräddmjölken får svalna.
• Vispa socker, äggulor och salt fluffigt med en elvisp. Tillsätt äggvispet,
lite i taget i gräddmjölken. Rör om väl.
• Ställ tillbaka kastrullen på spisen och sjud inder vispning tills krämen
börjat tjockna. Bränna absolut inte blandningen, då är det bara att börja om.
• Tag kastrullen av spisen och vispa krämen kall.
• Följ instruktionerna på din glassmaskin. Utan glassmaskin: Häll
glasskrämen i en form och ställ in i frysen. Rör om var tjugonde minut
och frys 3-4 timmar.



Det fina i kråksången är att alla dessa ingredienser går att få tag på som ekologiska. Ekovaniljsstänger ser man förvisso inte ofta ute i handeln, men det kan man med fördel beställa billigt från till exempel Crearome.

Originalrecept hittas här.


jippie!


Kamerasituationen ordnade sig snabbt, tur! Nu har jag kamera igen. Men jag vill ju inte göra er besvikna gällande papegojbilderna för det. På min nya kamera är det dessutom så mycket zoom att avståndet blir Knoll-vänligt.

En grön liten mini-pilot innan dagens flygtur.



Nu ska jag bara lära mig ställa skärpan på gojan och inte på buren.


parfym omgång 2.


Jag fick ytterligare tre parfymer från Love&Toast i julklapp av en syster och den enda brodern. Och vilka höjdare sen!



Sugar Grapefruit, 7,5 ml för 99 kr hos Eleven.se.
Doftar som namnet avslöjar bland annat grapefrukt, men enligt beskrivningen också apelsin, mysk och lilja. Jag tycker att resultatet är synnerligen sportigt och fräscht. Faktiskt inte min favorit, men doftar mycket behagligt.

Mandarin Tea, 7,5 ml för 99 kr hos Eleven.se.
Här samsas mandarin med apelsin, rooibos, granatäpple och neroli. Resultatet är sött, sött men så otroligt gott och fruktigt och fräscht samtidigt. En parfym man helst skulle vilja smaka på, men det vore säkert hälsovådligt.

Gin Blossom, 7,5 för 99 kr hos Eleven.se.
Citrus, vårdagg (vad nu det är), mandarin och verbena. Och detta är min absoluta favorit måste jag säga. Det doftar blommigt som en skön sommardag utan att bli tungt. Fullträff!


Gemensam innehållsförteckning: Natural Alcohol (utvunnen ur majs), Water, Love+Toast’s own botanical fragrance blend with natural and essential oils


rosa läppar.


Som den sminkkonservativa person jag är tar jag sällan ut svängarna med annat än läppstift, och då gärna rött. Men ibland orkar jag inte ha rött läppstift när man ska ut och svira eller när kvällen innefattar ett antal maträtter. Det är helt enkelt ganska ansträngande att se till att läppstiftet sitter snyggt hela kvällen.

Då kan det vara trevligt med ett mer neutralt läppstift. På nyår blev det exempelvis 100% Pures Sheer Lip Glaze i färgen Peach. Det ger lagom mycket färg och ställer inte samma krav på kontur och jämnhet som ett klassiskt rött läppstift. Nackdelen är att det inte heller håller lika bra, men det står man ut med.

Läppstiftet hittas exempelvis på Eleven.se för 159 kr.



INCI: Organic Avocado Butter(1),iOrganic Cocoa Butter(1),lOrganic Cherry(2), OrganiclPlum(2), Cabernet Grape,lOrganic Raspberry(2), OrganiclBlueberry(2), Organic Blackberry(2),lOrganic Peach(2), OrganiclApricot(2), Organic Tomato(3),lOrganic Pomegranate(2), OrganiciCacao (chocolate)(2), OrganiclRose Petals(1), OrganiciLavender Flower(1) land Organic Cinnamon(3),iOrganic Shea Butter(4),iOrganic Rosehip Oil(5),lOrganic Mango Butter(1),lVitamin E (a-tocopherol),iVitamin C (ascorbylipalmitate), May contain;iMica (natural shimmerylmineral).

(1) Certified Organic by Oregon Tilth Cerfitied Organic.
(2) Certified Organic by Organic Certifiers.
(3) Certified Organic by QAI.
(4) Certified Organic by Soil Association Certification Limited.
(5) Certified Organic by Baystate Organic Certifiers.





lata dagar.


Jag älskar att vara ledig. Dra fötterna efter mig. Påbörja projekt och aldrig avsluta, vara lika glad ändå. Dricka kaffe och titta på regnet. Prata med fåglarna och lyssna på härliga små kvitter som svar. Glömma bort att vattna blommorna. Strunta i att diska och dricka yoghurt ur glas när tallrikarna är slut. Påbörja en bok bara för att inse att man egentligen behöver en tupplur. Hyra film och köpa smågodis. Ägna ett par timmar åt att klia Fislund riktigt grundligt på den där fläcken på magen där det är som skönast. 



Men nu måste jag tagga upp lite igen. Om en vecka är det dags för uppsatsopponering och jag har en del att styra med. Dessutom har jag gått och tappat min kamera i backen så den är alldeles kaputt. Det måste jag ju ordna på något sätt, man kan ju inte ha en blogg utan bilder. Tills vidare får ni hålla till godo med gamla bilder. Jag har exempelvis ett par gigabyte med gamla bilder på fåglarna.

Vi börjar med en på Knoll:




RSS 2.0